Onze site werkt perfect als je onze cookies accepteert. Ook kunnen wij het dan toetsen met onze web statistieken. Met het accepteren van onze cookies tonen wij je ook super gave gepersonaliseerde content die je absoluut niet wilt missen!

of meer weten?

Marketing

Moet het een brochure of een Facebook post zijn? Werk aan de winkel! Een marketingplan geeft je namelijk een leidraad voor hoe je je doelen en budget het beste aan elkaar linkt. Het is niets anders dan het bepalen welke bijdragen je marketing en communicatie leveren aan organisatiedoelen. Saai? Misschien. Handig? Wel als je de stip op de horizon wil bereiken met meer effect en minder budget. Daarom moet je weten welke doelen je nastreeft, wanneer die succesvol zijn (SMART) en met welke ontwikkelingen in de markt je te maken hebt (SWOT). Heb je dat scherp, dan leg je een aanpak neer: hoe ga je deze doelen bereiken? Welke media- of samenwerkingspartners gaan je hierbij helpen? Wat moet je onderzoeken? En welke budgetten kun je hiervoor beschikbaar stellen?

Waar hij zit, wat zijn gedrag is, wat hem raakt. En vaak kom je dan niet uit op slechts één doelgroep. Een persona helpt je bij het vaststellen van je doelgroep. Een persona geeft jouw doelgroep een naam, gezicht en allerlei kenmerken. Bijvoorbeeld welke media hij gebruikt, wat hij belangrijk vindt in het leven of hoe hij zijn tijd verdeeld. Die informatie is erg relevant op het moment dat je deze persona aan je wilt binden. Het is de basis voor het formuleren van je verkoopargumenten, tone of voice nuances, media-inzet. Een persona verdient zich daarom al snel terug nu je niet meer met hagel schiet. Daarnaast helpt het je ook bij het bepalen van de juiste doelgroep.

We hadden het al even over een persona, die geeft houvast bij het definiëren van je doelgroep. Het laat zien welke behoeften jouw doelgroep heeft en waar dus kansen liggen. Maar als gezonde organisatie heb je natuurlijk ook je eigen agenda: jij moet namelijk je naamsbekendheid zien te boosten.

Dus je moet jouw boodschap ergens in het leven van je doelgroep zien te planten. De successleutel? Relevantie. Een customer journey helpt daarbij: het zet de behoeften en het mediagedrag van je doelgroep af tegen beschikbare middelen en jouw marketingdoelstellingen. En daarnaast maakt het inzichtelijk in welke mentale fase je doelgroep zit en hoe je jouw boodschap in behapbare delen kunt opknippen. Vooral bij high interest duurt die route langer en heb je dus meer touchpoints nodig om te komen tot conversie. Download het template voor jouw customer journey hier. Vanuit deze basis is het eenvoudig je media te kiezen en je communicatiematerialen te ontwikkelen.

Toch blijft ook een heel aantal mediaprincipes overeind: radio is nog steeds niet het beste middel om aan te jagen op conversie. Maar ook bij de keuze voor radio kan je aan nog heel wat knoppen draaien: zo kies je niet voor Radio 538 als je de seniore nieuwslezer wil bereiken. Zo heeft ieder medium zijn eigen voor- en nadelen. En uiteraard zijn de online mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. Daardoor kunnen we tegenwoordig voor steeds minder budget steeds beter onze doelgroep bereiken. Zonder het alom bekende Zalando-effect. Mits je het slim aanpakt. Want wat is programmatic? Real time bidding? Laat je goed adviseren door je marketing- of mediapartner en onthoud dat media en creatief concept nog waardevoller zijn wanneer ze hand-in-hand gaan. Zo worden je media onderdeel van je merk. It’s a kind of magic!

Zit je vraag er niet bij?

In 180 jaar hebben we heel wat vragen voorbij zien komen. Ook op jouw vraag is er een antwoord en daar denken we graag over na. Vuurtje nodig? Voeg je vraag dan vooral even toe en daag ons uit.

Nog nieuwsgierig?