20-07-2021

Van je merk naar een sterke site

Iedere prospect, klant of stakeholder, landt ergens in het besluitvormingsproces op je website. Dus als er iets in de communicatiemix moet kloppen, is het je site. Waar bezoekers vinden wat ze zoeken, antwoorden krijgen op hun vragen en – niet onbelangrijk – overtuigd worden om je product of dienst aan te schaffen. Tegelijkertijd moet je site laten zien waar je voor staat. Maar dat merkgevoel gaat al snel verloren als je je website met een standaard template maakt. De beste sites koppelen merkidentiteit naadloos aan de klantbehoefte.

Je merkidentiteit speelt dus een belangrijke rol in het designproces, als het niet de hoofdrol is. Maar hoe doe je dat precies? En welke onderdelen spelen daarin nog meer een rol? Eigenlijk zoek je de perfecte balans tussen drie krachtvelden: je merk, je aanbod en je doelgroep.

De drie krachtvelden van goed webdesign

  • Je merk heeft natuurlijk een huisstijl. Die ademt zuurstof in je ontwerp. Zo speel je in op het onderbewustzijn van je bezoeker en geef je ze een gevoel mee; een eerste indruk van waar je voor staat. Maar dat is pas het begin, want jouw verhaal komt pas écht tot leven als het een snaar raakt. Bezoekers moeten niet alleen kunnen lezen waar je voor staat, ze moeten het voelen. Daarom stellen we ontwerpcriteria op vanuit je missie, visie, merkarchetype en kernwaarden.

  • Je aanbod is je core business. Wat je precies aanbiedt, en hoe je je daarin onderscheidt, bepalen hoe je site moet werken. Bezoekers moeten begrijpen wat je product of dienst is, waarom ze dat willen en hoe ze het kunnen afnemen. Afhankelijk van je business, levert dat enorme verschillen op: een webwinkel vraagt om andere functies dan een kennisplatform. Je aanbod bepaalt de functionaliteiten. Van chatbot tot product configurator.

  • Alles wat je doet, doe je voor je doelgroep. Simpel gezegd: ze moeten kunnen vinden wat ze zoeken. Door als bezoeker naar je ontwerpcriteria en functionaliteiten te kijken, bepaal je of je gebruikerservaring on point is. Die moet vloeiend en logisch zijn; hij moet converteren. En dat kun je testen. Bijvoorbeeld met een heatmap, of door twee oplossingen tegenover elkaar te zetten in een A/B-test. Hoe beter de klantreis, hoe meer effect op je merk, je klanttevredenheid en je conversie.

Doordacht design

Dit alles doen we bij Nijgh vanuit de design thinking-methode, een iteratief proces met vijf stappen: inleven, probleemdefinitie, ideeën genereren, prototypes maken en snel testen. Die aanpak is cyclisch, waarmee we je site stapsgewijs een stuk verder brengen. Ook wanneer hij al online staat.

Als de ontwerpcriteria, functionaliteiten en klantreis helder zijn, gaan we aan de slag. Er is nooit maar één oplossing, dus ontwikkelen we twee concepten. Daarover gaan we met je in gesprek. Om vanuit de klantbehoefte en de doelgroep een verrassend perspectief te ontdekken; het onderscheidende uitgangspunt voor je site.

We vertalen designkeuzes naar UX-design om te zorgen dat bezoekers soepel door je website kunnen klikken. Belangrijk onderdeel daarvan is het motion design: animaties die je bezoekers helpen navigeren én je site tot leven wekken. Het resultaat is een conceptversie waarin de gebruikerservaring en het merk zijn verenigd.

In ons component-based design bestaan grotere pagina-elementen uit kleine onderdelen, zoals iconen, die met elkaar in verbinding staan. Als we er één vervangen, wordt die wijziging meteen doorgevoerd op je hele website. Daarmee stroomlijnen we ons proces en houden we het design consistent.

Developers klaar? Bouwen maar

Als alles klopt, en je bent akkoord, gaan onze developers aan de slag. Met technische knowhow maken ze van het design jouw website. En om te zorgen dat het echt jouw website wordt, bouwen we met ons merkondersteunende contentmanagementsysteem: Yoeston. Want dat maakt het aanpassen en updaten van jouw website kinderspel.

Yoeston is voortgekomen uit ons besef dat andere CMS’en (zoals WordPress en Drupal) lijden onder een aantal nadelen:

  • Je kunt met Yoeston pagina’s maken, vullen en publiceren, net als met een ander CMS. Het verschil is dat je in Yoeston gebruikmaakt van op maat gemaakte paginalayouts. Zo creëer je eenheid in je merk en houd je je website overzichtelijk voor je gebruiker. Ook als er meerdere mensen aan de site werken.

  • Andere systemen zijn vaak afhankelijk van open source plug-ins, losse programma’s die functionaliteiten toevoegen aan je website. Het risico van die afhankelijkheid is dat je website ineens platligt als er een onverwachte update plaatsvindt. Of erger nog: WordPress voert een update door en je belangrijkste plug-in wordt niet meer ondersteund. Een Yoeston-website heeft daar geen last van.

  • Omdat we met Yoeston kunnen lezen en schrijven, werkt het proces van development als een geoliede machine. Standaardelementen, zoals een contactpagina, hebben we in een handomdraai gemaakt. Zo hebben we meer tijd om unieke onderdelen van je site naar the next levelte tillen. Denk aan een interactief opleidingsoverzicht voor een school, of vette animaties voor een scheepsbouwer. Daarbij besteden we veel aandacht aan de rol van de uiteindelijke content die in de site komt. Want design, development en inhoud zijn sterk met elkaar verbonden.

Een Yoeston-site met een perfecte balans van merk, aanbod en doelgroep, is een online ervaring die onmiskenbaar klopt én converteert. Een website die je zelf kunt beheren. En waar we efficiënt functionaliteiten aan toe kunnen voegen. Gebruiksvriendelijk en futureproof – zowel voor je organisatie als voor je bezoekers.

Benieuwd hoe dat eruitziet? Hier een aantal voorbeelden waar we trots op zijn:

Marin

Het grootste maritiem onderzoeksinstituut ter wereld heeft een duidelijke doelgroep: technici die op zoek zijn naar antwoorden op grote vragen. Dat maakt de databank het belangrijkste onderdeel van Marins website. We focusten daarom op doorzoekbaarheid, role-based access control en SEO. En op een klantreis die niet per se begint op de homepage, maar altijd leidt naar een antwoord.
Bezoek de site

Trevi Advocaten

De meeste advocaten willen liever winnen dan oplossen. Ilse en Thomas zijn anders. En niet alleen dat, ze zijn ook tegenpolen van elkaar. Daarom maakten we een website vol tegenstelling. Een landingspagina met twee kanten: één voor Thomas en de ander voor Ilse. Vol met eigenwijze teksten en contrastrijke foto’s.
Bezoek de site

Horizon College

Het mooie van een open dag is dat je kunt ervaren hoe een school aanvoelt. Maar in coronatijd kon het Horizon College zijn deuren niet openstellen voor een fysieke open dag. We ontwikkelden daarom the next best thing: een online open dag. Een omgeving waarin je alles kunt leren over de opleidingen, het gebouw en de docenten. Met video’s, livestreams, livechats en een rondleiding van een digitale avatar.
Naar de open dag-tool