15-02-2022

Het geheim achter een ijzersterke illustratie

Jarenlang kon ik maar geen unieke illustratie prints vinden met wat ik zelf precies voor ogen had. Gewoon voor het mooi, om op te hangen en eindeloos naar te staren. Uit die frustratie besloot ik mijn eerste eigen illustratie te maken. Ik plaatste hem op mijn sociale media en wat bleek? Er was een enorme vraag naar een print van mijn illustratie. Geweldig natuurlijk! Sindsdien blijf ik mijn illustratie skills ontwikkelen en is het een bezigheid waar ik me helemaal in kan verliezen.

Ik ben Koen ...

Visual designer bij Nijgh. Ik ben verantwoordelijk voor alles wat met beeld te maken heeft. Of het nou om fotografie, video of illustratie gaat. Ik bemoei me er graag tegenaan. Een vette fotoshoot voor je merk, een gave video voor je toffe idee of een mega illustratie van je historische pand. Ik chef hem voor je!

Het zit hem in de details

Voor Nijgh maakte ik een illustratie van het pand waar wij als bureau gevestigd zijn. Geen verkeerde inspiratie, want dit Rijksmonument leent zich perfect voor een uitdagende en gedetailleerde illustratie waar ik helemaal op los kan gaan. Dit gebouw in zakelijk expressionistische bouwstijl barst namelijk van de hoekjes, richeltjes en uitstulpingen die samen interessante schaduweffecten geven.

“Het verhaal van de klant moet met één blik duidelijk zijn, zonder dat je hoeft te lezen.”

Deze skills pas ik ook toe als een klant van Nijgh een illustratie wil laten maken. Denk aan een infographic, illustratieve prent, animatie of een andere uiting. We leven in een tijd waarin iconografie steeds belangrijker wordt. Het verhaal van de klant moet in één blik oogopslag zijn, zonder dat je hoeft te lezen. Ken je het oude gezegde ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’ nog? Dat is zeker van toepassing op illustraties, alleen moet ik de boodschap zo duidelijk mogelijk verbeelden. Alle details moeten dus kloppen, dat is nou net de kunst.

Een goed begin is het hele werk

Een illustratie begint bij de boodschap. Ik neem goed in me op wat de klant wil vertellen. Vervolgens interpreteer ik de briefing en schets deze op een soort plattegrond uit. Zo weet ik precies wat waar komt en hoe de elementen in de print met elkaar communiceren. Ook houd ik rekening met het plaatsen van eventuele tekst die er later bij moet komen. Een vlot proces achter een illustratie staat of valt dan ook met de juiste voorbereiding.

“Het is geweldig om te zien hoe de boodschap van de klant uitgroeit tot een kleurrijke illustratie.”

Een illustratie begint voor mij in zwart-wit. Dit doe ik om diepte en licht te bepalen en mezelf niet meteen blind te staren op de juiste kleuren. Ik maak ook keuzes in welke objecten zichtbaar zijn, en welke objecten wegvallen doordat er bijvoorbeeld direct zonlicht op staat. Later in het proces voeg ik de huisstijlkleuren van de klant toe. Het is geweldig om te zien hoe de boodschap van de klant uitgroeit tot een kleurrijke illustratie. Daar doe je het voor.

Simplistisch of ruimtelijk

Veel van mijn illustraties zijn projectietekeningen. In zo’n illustratie zijn de lijnen evenwijdig aan elkaar en staan ze loodrecht op het projectievlak. Hierbij kan ik nog onderscheid maken tussen metrische en isometrische illustraties. Bij een metrische illustratie kijk je naar een onvervormd, plat weergegeven object. Ook wel een platte tekening genoemd. In de isometrie teken je vanuit een bepaalde hoek en zijn er altijd drie zijden van een object zichtbaar. Eigenlijk 3-dimensionaal dus.

Wat ik kies, simpel of diepte, is afhankelijk van de opdracht. Het blijft elke keer weer de uitdaging om de wens van de klant zo goed mogelijk in beeld te vangen. Natuurlijk heb ik mijn eigen smaak ontwikkeld; ik houd namelijk van architectuur in een bijna industriële stijl. Dit vind je dan ook veel terug in mijn eigen werk, wat je kunt bekijken op mijn eigen website. Illustreren is nooit saai en leert me elke keer wat nieuws.