25-03-2022

De digitale ervaring van je merk: meer dan UX design

In de wereld van web- en appdesign staat de gebruiker meer centraal dan ooit. Websites en apps moeten een gebruiker pakken, boeien en naar zijn doel leiden. Anders ben je online gezien. Het vakgebied UX (User Experience) is niet meer weg te denken als het gaat om het neerzetten van een merkervaring die je omverblaast. Natuurlijk hebben wij daar als creatief bureau, met een voorliefde voor digitaal, een mening over. En die gaat verder dan UX.

Ik ben Sofie ...

UX designer bij Nijgh. Als het gaat om webdesign binnen ons bureau, ben ik er als de kippen bij. Ik draai warm voor logische paginastructuren, responsive design en snelle één-tweetjes met development. Voordat ik je vertel waarom UX voor ons deel van een groter geheel is, leg ik je uit wat het betekent.

UX: in het hoofd van de gebruiker

Een UX designer draagt met onderzoek en logica bij aan een optimale gebruikerservaring van een website, app of digitiale tool. En daar gaat flink wat denkwerk aan vooraf. Door je helemaal in de gebruiker te verplaatsen, bepaal je hoe de functionaliteit en de structuur van een website of app zo goed mogelijk aansluiten op de voorkeuren, behoeften en meningen van de gebruiker.

"Wij geven onze digitale producten gevoel mee in een uniek design: het merkgevoel staat op nummer één"

UI: de etalage van je website of app

Om het verhaal compleet te maken, benoemen we ook UI (User Interface). Dit wordt vaak in één adem met UX genoemd en richt zich op alles wat aan de voorkant zichtbaar is voor de gebruiker. Je maakt een website of app visueel aantrekkelijk en biedt alle content op een presenteerblaadje aan. Dat zit hem bijvoorbeeld in de juiste kleur call-to-action-knop, de lay-out van een menu, de keuze voor afbeeldingen of het lettertype. Een te gek design trekt de aandacht en zet aan tot actie.

De flagship store van je merk

Onze aanpak zit hem in het ontleden van de klantvraag. Wij zien digitale producten als antwoorden op vragen en behoeften. Door in gesprek te gaan met onze klanten, komen we tot de kern van hun merk. En op dat vlak zitten wij in onze kracht. We kijken verder dan UX. Want naast een kloppende website met functionaliteiten die voor een vloeiende ervaring zorgen, geven wij onze digitale producten gevoel mee in een uniek design. Het merkgevoel staat op nummer één. En zo krijg je een gebruikerservaring die ook echt hout snijdt. Wij vinden dat een website of app de flagship store van je merk moet zijn; het uithangbord en paradepaardje. Een digitale omgeving moet je merk ademen en in elk opzicht kloppen met het gevoel van je merk.

Rekening houden met élke gebruiker

Opvallend is dat klanten vaak zelf denken dat ze de eindgebruiker zijn. Best logisch ook, want bijvoorbeeld een marketingmanager is continu bezig met hoe zijn merk zich presenteert en wat goed is voor het bedrijf. Wij laten ze zien wat belangrijk is voor de eindgebruiker: de klant van onze klant. Die moeten we zien te boeien en in de watten leggen met een website of app die hun behoeften vervult. Dat doen we door te meten. Voordat we beginnen met ontwerpen, nemen we de huidige website onder de loep. Met data uit Google Analytics en tools als Hotjar analyseren we hoe een gebruiker zich op de website beweegt. En we praten met de doelgroep. Wat drijft ze? Wat boeit ze? Wat willen ze?

Maar er zijn ook andere groepen die baat hebben bij een gebruiksvriendelijk digitaal product. Denk aan verschillende afdelingen, teams of functies binnen een organisatie. Tijdens gesprekken met directies of managers komen er regelmatig problemen naar boven die anders onderbelicht blijven. Misschien worden sales- of klantenservicemedewerkers overspoeld met telefoontjes van klanten met steeds dezelfde vragen die een goede website kan beantwoorden. Zij hebben ook behoefte aan een gebruiksvriendelijke website of app om hun product te verkopen en klanten te helpen.

Een naadloze overgang van design naar development

Vanuit de gebruikersbehoefte ontwerpen we een logische gebruikersreis, of funnel. Daarmee leiden we de gebruiker met een fijne ervaring naar zijn doel, wat uiteindelijk tot een verbeterde conversie en blije klanten leidt. Die reis moet ook nog kloppen met de uitvoerbaarheid aan development-kant.

"We stemmen design af op development en maken ons ontwerp technisch uitvoerbaar"

Digitaal ontwerpen vergt een development instelling van onze designers. Dat betekent dat we design afstemmen op development. En dat is absoluut niet binnen de gebaande paden. Het feit dat we ontwerpen vanuit het development proces zorgt ervoor dat het proces soepel verloopt. Onze website en tools zijn namelijk opgebouwd uit componenten, die weer uit losse elementen en blokken bestaan. We maken ons ontwerp technisch uitvoerbaar. Door onze designs net zo op te bouwen als developers coderen, gaat creatie naadloos over in techniek.

Totale controle

Om het proces van design naar development honderd procent controleerbaar te maken, hebben we Yoeston gebouwd. Dit is ons eigen headless CMS waarin we modulair ontwerpen en bouwen. Een headless CMS scheidt front-end en back-end van elkaar. Met een losse presentatiekant (back-end) van een website, app of tool maken we het design los van de content, helemaal op maat. Aan de achterkant is het CMS eenvoudig met content te vullen zonder dat er iets fout gaat aan ontwerpkant of met functionaliteiten. Via een API (Apllication Programming Interface) wordt de content van de achterkant naar de voorkant geplaatst, binnen het design en op alle mogelijke platforms tegelijk.

"De compacte, logische en intuïtieve interface maakt Yoeston gebruiksvriendelijk voor het onderhouden van je website"

What’s in it for me?

Met Yoeston vertalen we elk ontwerp in een website die technisch goed in elkaar zit: responsiviteit, snelheid en een logische opbouw. Dat betekent voor zowel klant als eindgebruiker een goede gebruikerservaring op elk device. En omdat we de presentatiekant op maat maken, komt je merk op elk platform volledig tot zijn recht.

We hebben onze UX expertise ook op Yoeston zelf losgelaten, zodat beheerders een fijne gebruikerservaring hebben. De compacte, logische en intuïtieve interface maakt Yoeston gebruiksvriendelijk voor het onderhouden van je website. Zo maken we met Yoeston niet alleen een flasgship store voor je merk, maar blijft je website een flexibele en actuele ervaring.