07-04-2021

5 tips om je stage te rocken tijdens coronatijd

Je stage is een kans om wat je hebt geleerd toe te passen in de praktijk. Ook leer je waar je talenten liggen, en kom je erachter wat je het leukst vindt om te doen. Als je stage gaat lopen in coronatijd kan dat best wel even spannend zijn. Een gezellig praatje bij het koffiezetapparaat zit er niet in. En lunchen met je collega’s en vergaderen doe je meestal op afstand. Ga jij starten met een stage in coronatijd? Zie het als een extra uitdaging! Lees hier vijf tips om van jouw stage een succesverhaal te maken.

Aangenaam kennismaken

Het is extra belangrijk om het hele team goed te leren kennen nu je vanaf huis werkt. Neem het initiatief en stel voor om iedereen één op één beter te leren kennen, bijvoorbeeld in een videogesprek. Zo leer je al je collega’s persoonlijk kennen en ontdek je welke rollen ze vervullen in het bedrijf. Als je straks ergens vragen over hebt, weet je precies bij wie je moet zijn. Zie dit gesprek ook als een kans om eens uit te leggen wat jouw doelen zijn en wat je wilt leren. Wie weet brengt het je wel wat!

Een goed begin is het halve werk

Stel jezelf proactief op en trap je week af samen met je begeleider. Het helpt enorm om iedere week even jouw planning en verwachtingen te delen en andersom. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er speelt. En kan je afstemmen waar jij die week eventueel bij aan wilt sluiten of meer over wilt leren. Zo weet jouw begeleider ook wat er bij jou speelt. Én je kan gemakkelijk initiatief tonen omdat je overal van op de hoogte bent.

Verzamel je vragen

Het is op zijn zachtst gezegd lastig om op iemand af te stappen als je thuis werkt. Op kantoor kan je gewoon even langswandelen en om hulp vragen. Dan is die drempel voor je gevoel waarschijnlijk veel lager. Wees vooral niet te streng voor jezelf, want je bent er nou eenmaal om dingen te leren. Loop je tegen veel dingen aan? Verzamel dan je vragen, schrijf ze op en geef het dan aan. Op deze manier hoef je niet continu vragen te stellen, maar stel je ze in één keer allemaal. Voor jou én je collega’s wel zo fijn. En als je ergens echt niet uitkomt, bel dan gewoon even.

Creëer een fijne werkplek

Het is erg belangrijk om een fijne werkplek te creëren. Probeer het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken, want niets is zo vervelend als rugklachten na een dag werken. Het organiseren van een fijne werkplek draagt bij aan je productiviteit. Als je merkt dat je hier tegenaan loopt, leg dit dan voor bij je stagebedrijf. Misschien kunnen ze je wel helpen.

Ritme

Een ritme zorgt ervoor dat je productiever bent. Normaal gesproken ontwikkel je dat automatisch doordat je iedere dag naar je werk gaat. Nu je thuis werkt kan het nogal lastig zijn om in dat ritme te komen. Probeer dus streng voor jezelf te zijn en je bijvoorbeeld écht aan bepaalde lunchtijden te houden. Daarnaast helpt het ook om tijdens je lunch even naar buiten te gaan, want voor je het weet is de dag weer voorbij en ben je het huis nog niet uit geweest.

Met deze vijf tips doe jij er alles aan om jouw stage in coronatijd tot een succes te maken. Onthoud dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, dus wees niet bang om het aan te kaarten wanneer je ergens tegenaan loopt. Meer dan je best kan je niet doen.

Heel veel succes met het rocken van jouw stage!