Als je verder klikt op onze website, accepteer je cookies. Daarmee verzamelen wij geanonimiseerde persoonsgegevens en volgen we wat bezoekers doen op onze website. Wij gebruiken die informatie om onze website te verbeteren en je advertenties aan te bieden die bij jouw interesse passen. Meer weten?

Persona's

In de waan van het communiceren kun je zo maar uit het oog verliezen met wie je aan het praten bent. Dan denk je in massale doelgroepen met een x-aantal vage omschrijvingen. Je gesprekspartner of websitebezoeker wordt dan een of andere categorie die goed moet reageren op de listige journey die jij hem voorschotelt. Voor je het weet sla je dan een verkeerde toon aan, kies je een slecht moment of kanaal of sla je de plank mis met de inhoud van je boodschap.

Een persona voorkomt dat. Een persona is een 'real life' voorbeeld representant van je doelgroep. Met een naam, een kapsel, een huisdier, favoriete muziek en een mening. Gefingeerd, dat wel, maar zo levendig dat je precies aanvoelt wat je wanneer, hoe en waar tegen hem of haar kunt zeggen.

Voorbeeldpersona

Marco is een ervaren inkoper die weloverwogen te werk gaat. Inkoop is in zijn visie een cruciale schakel in het hele bedrijfsproces en direct van invloed op de resultaten. De tijd van leveranciers ‘afknijpen’ is wat hem betreft voorbij. Je moet een deal sluiten die beide partijen aanvaardbaar vinden en vooral kijken welke kwaliteit je krijgt voor de afgesproken prijs. Hoe objectief hij ook kijkt, het onderbuikgevoel is ook belangrijk. Heeft hij een klik met de betreffende accountmanager en het vertrouwen dat die gaat en blijft leveren wat ze hebben afgesproken? En vooral, gaat zijn leverancier hem helpen om te innoveren als dat kan?

persoonsgegevens

Persoonsgegevens

Naam
Marco
Leeftijd
43
Functie
Inkoper
Bedrijf
Levensmiddelenindustrie
Scale
200 fte
Opleiding
HBO
op de werkvloer

Op de werkvloer

Rol
Initiator/influential
Doel
Optimale prijs-prestatie voor alle partijen
Behoefte
Vertrouwen, innovatief vermogen, servicegerichtheid
Criteria
Imago en veiligheid
Samenwerking
Alle afdelingen die werken met centraal ingekochte producten of diensten
persoonlijkheid

Persoonlijkheid

Karakter
Rationeel en resultaatgericht
Motivatie
Bedrijfsresultaat, tevredenheid interne klanten
Kick
Flexibiliteit, proactief gedrag, transparantie
Stressfactor
Internationale normeringen, veiligheid
Frustratie
Reactief gedrag, weinig onderscheidend vermogen
informatievoorziening

Informatievoorziening

Oriëntatie
Online, beurzen, netwerk, promotiemateriaal, vakbladen
Online skills
Goed
Social media
Matig
Infobehoefte
Vooral tijdens selectieproces
top